Var kör man speedway?

Speedway är en motorsport som de flesta svenskar säkert har hört talas om. Sporten är nämligen ganska stor i vårt land om man jämför med den relativt lilla uppmärksamhet den får i andra länder. Sverige är faktiskt en av de mest framgångsrika nationerna i speedway om man ser till antal VM-titlar genom åren. Sverige och Danmark har båda tagit 14 VM-guld i speedway, medan Nya Zeeland ligger trea på denna lista med 12 guld. Senaste gången Nya Zeeland vann ett Vm-guld var dock 1979, medan Sverige tog sitt senaste guld 2005. Speedway är en sport som är stor i just Skandinavien och Nya Zeeland, samt i Australien, Storbritannien och Polen.

Speedway och några kända profiler

Speedway och stora profiler

För gemene man i Sverige är antagligen Tony Rickardsson den mest kände speedwayåkaren. För många är han nog till och med den enda speedwayåkare man känner till. Han vann hela sex VM-guld mellan 1994 och 2005 och är tillsammans med nyzeeländaren Ivan Mauger den mest framgångsrika åkaren någonsin. En annan svensk speedwaystjärna är Ove Fundin, som vann fem VM-guld under 50- och 60-talet.

Speedway är dock inte bara en sport där man tävlar för sitt land i VM. I Sverige är Elitserien den högsta division för klubblag som kör speedway och serien består för närvarande av sju lag. Svemo, organisationen som driver Elitserien, meddelade för några år sedan att serien numera är stängd och inget nytt lag kan komma in eller åka ur. Flera av klubbarna har haft ekonomiska problem på senare tid, och en del av de klassiska lagen har till och med gått i konkurs. Till exempel så meddelade Valsarna att de la ner verksamheten år 2010, och Vargarna, den tredje mest framgångsrika klubben någonsin, gjorde samma sak år 2012. Det lag som vunnit flest SM-guld någonsin är dock Getingarna som tagit hem hela 16 titlar. Laget tillhör dock inte längre Elitserien och vann sitt sista guld 1989.