Besök en motorstadion

Det finns nog många i Sverige som aldrig besökt en motorstadion, trots att visst intresse för motorsport kanske finns. Hur kan man egentligen inte vara intresserad av motorsport?! Det går snabbt, är spännande och förarna har ofta en bländande teknik att visa upp. Även om det är roligt att följa motortävlingar på tv eller via en stream på nätet är det något speciellt med att besöka en riktig motorstadion. Man känner doften av bensin och ljudet från dånande motorcyklar fyller hela arenan. Det är helt enkelt en upplevelse utöver det vanliga att besöka en motorstadion under ett lopp i till exempel speedway, enduro eller motocross.

Motorstadion och hur man kan se motorsport live

Motorstadion i Sverige

En typisk motorstadion i Sverige är till exempel Vetlanda motorstadion eller Motala arena. Båda dessa arenor är klassisk mark i motorsportsverige, och klubbarna som kör där har tagit hem många guld genom åren. Det finns få arenor för motorsport i storstäder som Stockholm och Göteborg, vilket så klart är tråkigt för motorälskande storstadsbor. En av anledningarna är att ljudnivån på evenemangen är hög så arenorna kan inte ligga i för tätbebyggda områden. Av tradition är dock motorsport också som störst på landsbygden, där det generellt finns en helt annan typ av kultur när det gäller bilar, skotrar och motorcyklar. Bor man i till exempel Stockholm ligger dock orter som Eskilstuna inte särskilt långt bort, och där kan man till exempel se speedwayklubben Smederna.

Även om de populäraste motorsporterna i Sverige är sporter där man kör på någon typ av motorcykel, så finns det också en hel del tävlingar för den som föredrar bilar. Dessa tävlingar körs dock sällan på en motorstadion, utan då får man snarare bege sig ut i skogen. Biltävlingar är ofta inte lika publikvänliga evenemang, eftersom det är svårt att skaffa sig en helhetsbild av loppet. Istället står man längs vägen och kan se (och känna) hur bilarna susar förbi i hög hastighet.