Kända motorklubbar i Sverige

Sverige är ett av motorsportvärldens främsta nationer när det gäller antal medaljer i tävlingssammanhang. Det finns verkligen en genuin motorsportkultur i vårt land, även om den kanske inte märks av så mycket förrän man beger sig utanför storstäderna. På landsbygden håller man på olika motorklubbar på samma sätt som man håller på fotbolls- eller ishockeyklubbar. Varje helg beger man sig till arenor för motorsport och ser på enduro, speedway, motocross eller något annat. Det finns massor av olika motorklubbar för den som är sugen på att kolla in ett lopp någon gång. Den kanske största sporten i Sverige är speedway, och den största tävlingen på året är utan tvekan Novemberkåsan. Där deltar dock inga motorklubbar, bara individuella åkare.

Motorklubbar som varit framgångsrika i speedway

Motorklubbar i speedway

Speedway är som sagt en av de största motorsporterna i Sverige. Sporten är inte jättestor utomlands, även om det finns några länder där intresset är hyfsat stort. Förutom Skandinavien kör man speedway i engelskspråkiga länder, i synnerhet Australien, USA och England. Speedway är också stort i Polen och i lite mindre utsträckning i Tyskland och Österrike.

Exempel på några stora motorklubbar i svensk speedway är Dackarna, Smederna, Elit Vetlanda och Rospiggarna. I Elitserien ingår idag sju motorklubbar. Historiskt sett är Getingarna den speedwayklubb som tagit flest antal SM-guld, nämligen hela 16 st. På senare år har dock Elit Vetlanda varit den förening som gått bäst. De har vunnit guld fyra gånger sedan 2010. Även klubben Piraterna från Motala har varit framgångsrika under senaste tiden och vann guld 2011 och 2013. Det enda storstadslaget som varit hyfsat framgångsrika i speedway är Hammarby från Stockholm, som dock drog sig ur elitserien 2009.

Den mest kända speedwayåkaren i Sverige genom tiderna är Tony Rickardsson, som tog hem flera VM-guld. Han körde för flera olika motorklubbar genom sin karriär, bland annat Valsarna och Masarna. Han är en av världens bästa åkare någonsin i speedway och har blivit en ikon för sporten både i Sverige och utomlands.